søndag, januar 21, 2007

Kool-Aid farvning


Jeg har aftalt med Dea, at vi på et tidspunkt skal prøve at farve strømpegarn med Kool-Aid-saftevandsfarve. Man kan købe det hos Americana
Så jeg har opsnuset lidt information rundt omkring på nettet.

Der skal bruges lidt under 2 breve pr. 50 gram garn.
Kool-Aid vil kun være effektivt på animalske fibre som uld, mohair, angora, alpaca, silke m.m. (Altså ikke bomuld eller syntetiske fibre)
Nogle siger, at det ikke virker på superwash uld, men det passer åbenbart ikke... Hende her mener tvært imod, at farven holder bedre i vaskemaskine og tørretumbler ved superwash uld.

Hun dypper først garnet i en blading af varmt vand og et skvæt eddike. Mens garnet så ligger i blød (20-30 minutter) gør hun saftevandsblandingen klar
1 pose med pulver bliver blandet med 1/4 cup varmt vand i et plastikkrus. Hvis man bruger mere vand bliver farven mindre skarp, og med mindre vand står farverne klarere frem.
Derefter presser hun vandet ud af garnet og lægger det i en mikroovnsfast beholder og farver garnet med en sprøjte eller hvad man nu lige har ved hånden. Bagefter dækkes med mikroovnsplast.
Så får garnet 2 minutter ved høj varme, lader det hvile i to minutter, hvorefter det lige får 2 minutter mere i mikroovnen. Når det er kølet ned, så man kan håndtere det, skylles garnet i vand med samme temperatur som garnet indtil vandet er klart.
Vandet presses skånsomt ud af garnet og hænges til tørre.





Knitty anbefaler, an man undlader at inhalere pulveret... Og at man husker, at det farver - også ting, man ikke nødvendigvis havde lyst til at farve - så man skal huske at dække af, passe på sit , og evt. tage gummihandsker på (med mindre man vil gå rundt med farvede hænder et par dage. Hvis det alligevel skulle gå galt, så skulle bagepulver kunne tage det værste.

Blandingsgarner med en høj procentdel af uld vil virke, men den "ikke-animalske" del af garnet vil ikke blive farvet. Man kan bruge det til sin egen fordel - hvis man f.eks. har et uldgarn, der er spundet med et tråd bomuld, vil blive stribet.

Det er vigtigt at man ikke tilsætter sukker til farven (det står muligvis på pakken at man skal det?)

Man kan også farve på sit komfur (hvis man nu, som jeg, ikke har en mikroovn..)
Man sætter gryden (ikke aluminium eller støbejern) med farve, vand og garn over, og bringer det næsten til kogepunktet. Sluk for varmen og lad det stå, med låg, i mindst en halv time, rør en gang imellem. Garnet er færdigt, når vandet er klart - hvis vandet ikke er klart, har garnet ikke optaget alt farven, og skal varmes op igen. Lad det køle af

Når garnet er kølet ned skal det renses grundigt i vand med samme temperatur som garnet (hvis man bruger koldt vand, kan man give garnet et "chok", og derved kan det komme til at filte). Vask garnet i mild sæbe, rens igen og hæng til tørre.

Når man farver med flere farver på samme garn, skal man passe på med kontrastfarver, der løber ind i hinanden, da det kan resultere i brunt garn...

Frugtduften skulle forsvinde med tiden :D

2 kommentarer:

Dea sagde ...

Rikke min ven! Det blir en fest! :D:D:D nice research iøvrigt!

Dea sagde ...

Eunny Jang har også et ret langt indlæg om det http://www.eunnyjang.com/knit/2005/12/techniques_selfstriping_yarn.html

Iiih jeg tror det blir sjovt! men vi skal nok finde en dag med ret god tid.. :)